Eerste hapjes baby

eerste hapjes baby

Maak jij je ook wel eens zorgen over hoe dat nu moet als jouw baby toe is aan de eerste hapjes? Krijgt het wel de juiste dingen binnen? Is het er al wel aan toe? En hoe ontwikkel je een gezond eetpatroon? Eigenlijk verloopt het proces van een baby van de melkvoeding naar vastere voeding heel natuurlijk. Je baby geeft het in feite zelf aan! En het ontwikkelen van een gevarieerd eetpatroon? Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

Eerste hapjes

Wanneer jouw baby tussen de vier en zes maanden is, zal het langzamerhand toe zijn aan ander voedsel dan alleen melk. Het verschilt per baby wanneer dit gebeurt. In feite is het zo dat je kind na ongeveer vier maanden een ijzertekort begint te ontwikkelen. Dat ijzertekort wordt op een gegeven moment zo groot dat melk niet meer voldoende voeding voor jouw baby is. Op dit moment kun je met de eerste hapjes gaan beginnen. Je kunt dit doen door middel van het toedienen van oefenhapjes. Deze oefenhapjes vervangen de melkvoeding nog niet, maar functioneren als toevoeging op de normale voeding.

Oefenhapjes

De oefenhapjes kunnen bestaan uit groente en fruit. Over het algemeen geldt dat de baby het meeste houdt van zachte smaken. Qua fruit kun je dus denken aan geprakte banaan, peer, appel en meloen. Voor groentehapjes kun je denken aan bloemkool, boontjes en pompoen. Deze groentes kook je dan eerst goed door en daarna pureer je ze. In feite kun je met de oefenhapjes al heel veel geven van wat je zelf ook eet, maar de zachte smaken zullen jouw baby het beste bevallen. Daarnaast is het belangrijk om erop te letten dat de baby nog niet veel zout mag eten. Vermijdt producten zoals vlees en rauwe producten dus.

Gezond eetpatroon

Vanaf vier tot zes maanden kan je jouw baby ook bijvoorbeeld stukjes brood zonder korst gaan geven. Hiermee kun je echter pas beginnen als de baby gewend is geraakt aan de oefenhapjes. Daarna kun je vanaf zes maanden ook met broodkorsten en ander vaster voedsel beginnen. Het belangrijkste met het beginnen met ander voedsel is in alle gevallen dat je je kind de tijd moet geven eerst aan dingen te wennen. Ga dus niet te snel en geef je kind de tijd. Daarnaast is het belangrijk om vanaf het begin heel gevarieerd voedsel toe te dienen. Op deze manier leer je je kind al snel kennismaken met verschillende smaken. Vanaf ongeveer de leeftijd van 1 jaar kan jouw kind volledig mee-eten met wat de pot schaft. Leer je kind voor die tijd zoveel mogelijk kennismaken met verschillende smaken en texturen. Op deze manier, en door je kind de tijd te geven om te wennen, kun je een gezond en gevarieerd eetpatroon ontwikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *